Co kdyby to býval byl Bohuslav Fuchs věděl

20. února 2020 | Autor: MILAN VRBÍK
Co kdyby to býval byl Bohuslav Fuchs věděl
Masná burza po 90ti letech naplno využívá svůj potenciál, který v sobě léta skrývala. Na tomto místě se kdysi obchodovalo s masem ze sousedních městských jatek. Masná burza je perlou brněnského funkcionalismu. Dům byl postaven v roce 1927. Promítají se v něm myšlenky hnutí De Stijl, především v pojetí geometrie, užití pravých úhlů, jednoduchosti vertikálního a horizontálního vyjádření. V budově se promítá osobnostní růst architekta, v té době totiž vrcholilo „holandské období“ Bohuslava Fuchse.    ...a design ATAK se do Masné burzy nastěhoval v roce 2010 právě kvůli jejímu geniu loci.
design ATAK na Masné Burze

Role designu ve Fuchsově Masné burze v Brně

V Brně se od 20. let. 20. století projektovalo spoustu staveb ve funkcionalistickém stylu. Významným architektem té doby je Bohuslav Fuchs, profesor na Akademii výtvarných umění v Praze, student Jana Kotěry. Bohuslav Fuchs v Brně projektoval spoustu obytných domů, ale i staveb veřejných, jako např. Zemanova kavárna, městské lázně v Zábrdovicích, Moravská banka na nám. Svobody, hotel Avion nebo budova Masné burzy. Bohuslav Fuchs byl přední zástupce funkcionalismu brněnské architektonické školy a jeho stavby si zaslouží úctu a rozhodně by neměly být zapomenuty. 

Původní projekt Masné Burzy
Zřejmě původní představa o podobě Masné burzy, která se zvažovala.

Architektura

Ve Vídni proběhla v roce 2010 významná výstava děl a architektury tohoto talentu. Fuchsův dům Masné burzy byl jako jeden z několika velice významných staveb na výstavě zdůrazněn. Masná burza je perlou brněnského funkcionalismu. Dům byl postaven v roce 1927. Promítají se v něm myšlenky hnutí De Stijl, především v pojetí geometrie, užití pravých úhlů, jednoduchosti vertikálního a horizontálního vyjádření. V budově se promítá osobnostní růst architekta, v té době vrcholilo „holandské období“ Bohuslava Fuchse. 

Původní skica Masné Burzy
Finální skica, podle které se pak Masná burza realizovala.

Dobová fotokoláž Masné Burzy
Původní fotokoláž pohledů zezadu a z pohledu při příjezdu od města pod železničním viaduktem na ulici Masná.

Původní podoba Masné Burzy - pohled zezadu
Pohled zezadu budovy, z plochy dnešního CTP Parku Škrobárenská.

Dobová fotografie zezadu Masné Burzy
V nové podobě nechal majitel budovy zřídit kolem domu asfaltovanou plochu.

Původní vstup do Masné Burzy
Původní hlavní vchod.

Původní dispozice budovy

Budova je dispozičně řešena co nejjednodušeji a právě v jednoduchosti spočívá kouzlo funkcionalismu. Stavba je železobetonová skeletová konstrukce s cihelnou výplní a zdmi, barevná kombinace červené, okrové a bílé. V interiérech je použito materiálů jako např. xylolit, mléčné sklo nebo mosaz, linoleum. Budova byla tehdy vybavena Thonetovým nábytkem, stěny byly vytapetovány, podlahovou krytinou byla dlažba. Technicky řešené bylo i osvětlení, ústřední topení a ústřední větrání.


Původní půdorys prostor na Masné Burze
Původní dispozice hlavního patra budovy.

Původní prostor s kasami na Masné Burze
Nejdůležitější sál domu. Sál, kde byla okénka s kasami, a kde se skládaly peníze za dohodnuté obchody.

Původní prostor hlavního sálu na Masné Burze
Hlavní sál, který byl pak následně po padesátých letech předělen na dvě patra.

Původní prostor foyer na Masné Burze
Hlavní vstup a foyer Masné burzy.

Původní šatny na Masné Burze
V suterénu budovy se nacházely šatny. Dnes se v tomto prostoru nachází prodejna Sahm-gastro.

Původní boční vstup do restaurace a bytu správce na Masné Burze
Vstup do tehdejší restaurace a ke schodišti do bytu správce Masné burzy. Dnes je to vstup do našeho studia design ATAK.

Městská jatka a mrazírny 

Okolní industriální architektura z počátku 20. století

Na tomto místě se kdysi obchodovalo s masem ze sousedních městských jatek. Přes ulici byly v podobném duchu zbudovány mrazírny, které dodnes fungují, jako areál jsou památkové chráněny a pyšní se několika unikátními architektonickými prvky.

Dům díky komunistům téměř padl

V padesátých letech dům poznamenaly zásahy reálného socializmu a mnoho nedbalých zásahů Československé lidové armády, které byly příčinou zrušení mnoha původních prvků. Od osmdesátých let až do období po revoluci dům chátral až do havarijního stavu těsně před demolicí. V letech 1992 – 2002 jej získal do rukou současný majitel, který budovu zachránil a dům byl kompletně zrekonstruován a vrátil se do něj život. 

Okolní industriální architektura a Městská jatka
Budovy bývalých městských mrazíren, které se vyznačují industriální architekturou typickou pro průmyslové budovy z počátku 20. století.

Okolní industriální architektura a Městská jatka
Budovy bývalých městských mrazíren, které se vyznačují industriální architekturou typickou pro průmyslové budovy z počátku 20. století. Tyto budovy dodnes skrývají několik z unikátů brněnské prvorepublikové architektury. Například vynesená nýtovaná příhradová konstrukce střechy zakrývající halu, která původně sloužila pro sklad ledu na slámě. 
 

Náš aťák a BUZZ na Masné burze

Design ATAK se do Masné burzy nastěhoval v roce 2010 právě kvůli jejímu geniu loci. V následujících letech se vedle rozrůstá celé centrum dalších firem a institucí pod developerským projektem CTP – Škrobárenská. Místní BUZZ tím pádem dodává na obrátkách, BUZZ, který ve svém okolí Masná burza tenkrát měla taktéž. Přitom noblesa a jedinečnost této stavby stále vyčnívá a díky tomu působí jako lokální klenot. 

Průčelí Masné Burzy a zleva vstup do design ATAKPrůčelí s hlavním vchodem do budovy.
 
Masná Burza detail vstupu do design ATAKDetail fasády a schodišťového tubusu.
 

design ATAK podporuje brněnskou architekturu

Snažíme se propojit přítomnost s minulostí a z budovy spoluvytvářet důstojné místo pro připomenutí nejen historie, ale i současnosti a designu. Milan Vrbík, spolumajitel studia design ATAK, je zároveň jedním z členů úzkého organizačního a dramaturgického týmu brněnského architektonického festivalu OPEN HOUSE BRNO. I díky tomu tak každý rok design ATAK přispívá svým dílem do festivalu, který má za účel popularizaci brněnské architektury a designu. Oslovujeme firmy a společnosti z blézkého okolí, které se do projektu postupně zapojují. A ty lákají do lokality každý rok větší a větší množství návštěvníků. Celá industriální čtvrť Masné burzy tak po 90ti letech opět naplno využívá svůj potenciál, který v sobě léta skrývala. 

design ATAK na Masné Burze
Část prostor studia design ATAK.



Pozvánka na OPEN HOUSE BRNO 2020
Pozvánka na OPEN HOUSE BRNO 2020.
 

Videopozvánka na OPEN HOUSE BRNO 2020

Festival brněnské architektury OPEN HOUSE BRNO

Nejnovější příspěvky

8 důležitých faktů o dveřích, které jste možná ještě nevěděli
Dveře jsou od pradávna nesporně důležitým prvkem našeho obydlí. Jejich primární funkce vždy plynula z potřeby vyhradit bezpečný prostor, nebo z potřeby vytvořit určitý předěl dvou naprosto odlišných funkčních zón interiéru. Účel dveří je po staletí stále stejný, tedy jen jejich konstrukce, funkce a vzhled se mění.
Blog
Vybrané projekty studia design ATAK pro kalendář roku 2020
Jako každý rok jsme pro připravili výběr z několika průřezových projektů z roku 2019, které jsme uvrhli sadbou do tištěného kalendáře pro rok 2020. 
Blog
5 věcí které jsou při zařizování ložnice důležité, a na které si dát obrovský pozor
Přemýšlíte nad úspořádáním ložnice? Rekonstruujete ložnici a rádi byste rekonstrukci provedli pořádně? Poradíme vám, na kterých 5 věcí si při rozhodování o nové ložnici dát obrovský pozor. Prostě pšt faktorů, které jsou při zařizování ložnice klíčové a ovlivňují kvalitu relaxace.
Blog
Vybrané projekty studia design ATAK pro kalendář roku 2019
Připravili jsme pro vás video z projektů za rok 2018, které jsme zpracovali do tištěného kalendáře pro rok 2019. 
Blog