8 důležitých faktů o dveřích, které jste možná ještě nevěděli

17. dubna 2020 | Autor: MILAN VRBÍK
8 důležitých faktů o dveřích, které jste možná ještě nevěděli

Dveře jsou od pradávna nesporně důležitým prvkem našeho obydlí. Jejich primární funkce vždy plynula z potřeby vyhradit bezpečný prostor, nebo z potřeby vytvořit určitý předěl dvou naprosto odlišných funkčních zón interiéru. Účel dveří je po staletí stále stejný, tedy jen jejich konstrukce, funkce a vzhled se mění.

Design začíná na stěně

Betelné vchodové dveře
Betelné a funkční dveře jsou základ pro pohodlný interiér.


Dveře jsou od pradávna důležitým prvkem obydlí. Jejich primární funkce vždy plynula z potřeby vyhradit bezpečný prostor, nebo jako předěl dvou naprosto odlišných funkčních zón interiéru. Účel dveří je po staletí stále stejný, tedy jen jejich konstrukce, funkce a vzhled se mění.  

Historizující klasické falcové dveře
Historizující klasické falcové dveře v rekonstrukci prvorepublikového bytu. Celý projekt na: Rekonstrukce bytu 2+1 v historickém domě​.

Dveře jako funkce

V dnešní době se dveře jak exteriérové, tak hlavně ty interiérové stávají nedílnou součástí funkčního celku a estetiky obydlí. Vstupní port do domu, jeho klika, za kterou jej otevíráme, materiál, který vidíme, hmatáme a jehož váhu cítíme při otevírání, tak i zvuk, který dveře vydávají jsou pro nás nesmírně důležitým znamením napovídajícím do jakého interiéru vstupujeme.

Skleněné posuvné dveře a bezfalcové dveře s proskleným pruhem a madlem
Skleněné posuvné dveře jako příčka mezi obývacím pokojem a kuchyní, které se zasunují do pouzder a dveře bytové bezfalcové s proskleným pruhem a kovovým madlem. Celý projekt: Prostorná kuchyně s jídelnou​.

 

Dveře jiné, tajné, multimediální

Technologie, které se na dveřích za staletí vystřídaly a odzkoušely jsou nyní tak dokonalé, že bourají veškerá domnělá omezení. Vyrábí se z jakéhokoliv materiálu, mohou se otevírat třeba elektricky kterýmkoliv směrem, mohou vypadat jako obraz a mohou mít v sobě i třeba televizi.

Neviditelné dveře jako součást obkladu stěny

Neviditelné dveře jako součást knihovny a obkladu stěny
Dveře, které jsou zabudovány tak, že jsou téměř neviditelné. Jsou součástí 3D obkladu stěny, která je součástí knihovny. Integrování dveří do nábytkových prvků nebo stavebních součástí je současný trend a jen záleží na preciznosti a kvalitě zpracování tak, aby byly opravdu funkční a krásné. Dveře se stávají součástí celkového designu pracovny. Celý projekt: Pracovna skoro v lese.

Pojďme na zem. A dveře dejme až po strop! 

Současné dveře prostě umí respektovat konkrétní atmosféru interiéru a pro designéra se tak stávají dalším prvkem k vyjádření určitého životního stylu. 
 

Dveře skleněné posuvné a tajné dveře v obkladu
Posuvné dveře do ložnice z bílého skla a se skrytou posuvnou lištou, které můžou sloužit zrovna jako popisovací nástěnka pro vzkazy typu: "Miluji Tě!" nebo "Čeká na Tebe za dveřmi překvapení miláčku!." Vpravo jsou pak dveře integrované do obkladu stěny tak, že skoro nejdou vidět. Tam se může nacházet třeba diskrétní výhradně pánská pracovna. :) Celý projekt: 2+kk v pánském pojetí​.

A jaké jsou trendy? 

V současném designu dveří můžeme pozorovat i takové styly, které jsou poplatné konkrétním módním vlnám a aktuálnímu vkusu každého klienta. V současnosti jsou v široké oblibě jak dveře ve vysokých lescích, dveře výrazně vzorované – s různými potisky nebo fládrem, tak i dveře v supermatových površích. Oblibě se také těší dveře transparentní – skleněné i třeba bezrámové. 
 

Prosklené dveře na celou výšku
Celoskleněné dveře mohou být i jako součást skleněné dělící příčky, například jako zde v ložnici. Čím dál častěji se potkáváme s tím, že i šatny se stávají součástí interiérového designu. Krásné garderóby, dámské a pánské obleky, barevné svetříky a kalhoty, které zrovna nemáme na sobě, tak mohou svým způsobem dotvářet atmosféru a sloužit jako vkusná dekorace prostoru. Jen tam zrovna nesmíme mít bordel. :) Pro ten vyjímečný případ je nutno zatáhnout závěsy. Celý projekt: Luxusní ložnice s prosklenou šatnou​.
 

Dřevo a správný řemeslný fortel

Moderní stálicí jsou dřevěné povrchy, avšak v designu všudypřítomný dekor se projevuje užitím intarzií a neobvyklou skladbou dýh. Vysoké požadavky zákazníků zase tlačí jednotlivé výrobce k preciznímu propracování detailu. Proto jsou také velmi oblíbená tzv. řešení bezfalcová, inverzní, či řešení se zárubní skrytou pod omítkou zdí.
 

Posuvné dveře po kolejnici

Posuvné dveře po kolejnici
Řešení venkovského sídla, které je součástí farmy. Dveře navazují na styl jaký mají stájová vrata, která se odvalují po kovové kolejnici. Velice stylová záležitost, která se nehodí do každého interiéru. V tomto prostoru však dotváří správný rustikální dojem a dostačují potřebám uživatelů bydlení. Celý projekt: Apartmán ve stodole.

Jak rozlousknout ten oříšek?

V každém případě správná volba typu a designu dveří není záležitost banální a vždy by měla být řešena nejlépe s odborníkem. Řešena v kontextu funkce, požadavkům, technickým možnostem a designu celého interiéru.


Skleněné posuvné dveře do pouzdra
Celoskleněné dveře posuvné do stavebních pouzder typu Eclisé nebo JAP. Mohou mít přiznanou obložku na začištění nevzhledných hran, nebo začištěny při stavbě tak, aby byly bezobložkové, tak jako jsou vyobrazeny v tomto projektu. Celý projekt: Venkovská kuchyně v moderním pojetí.


Bezfalcové dveře s proskleným pruhem
Bezfalcové dveře do dětského pokojíku, které mají v sobě pruh z mléčného skla. Máte tak přehled o tom, zda-li ještě děti bdí a svítí, nebo již zhasnuli a spí. ...a nebo si jen s baterkou čtou pod peřinou :)  Celý projekt: Malý Lego rytíř.

Firemní dveře

Dveře uvnitř firemních prostor mohou být různé stejně jako dveře bytového interiéru. Více se však klade důraz na funkčnost, požární bezpečnost a vysokou zátěž. Stejně jako u bytových dveří umí být bezfalcové, falcové, na celou výšku, posuvné, celoskleněné nebo jako součást dělících kancelářských příček.

Prosklené dveře zaseací místnosti
Celoskleněné dveře které jsou součástí reprezentativních prostor recepční lobby pro příjem krátkodobých návštěv. Celý projekt: TDK EPCOS - Recepce a veřejné prostory​.


Prosklené dveře kuchyňky

Dveře jako součást kancelářské příčky
Dveře jako součást dělící kancelářské příčky oddělující prostor administrativy od prostoru manažera, nebo cofee corner uvnitř fabriky a prostor malé denní kuchyňky pro zaměstnance. Celý projekt: TDK EPCOS - Kanceláře plus školící prostor.
 

Poradíme, navrhneme, nakreslíme, postaráme se o vás a tak. Jsme totiž VÁŠ AŤÁK!

Nejnovější příspěvky

Co kdyby to býval byl Bohuslav Fuchs věděl
Masná burza po 90ti letech naplno využívá svůj potenciál, který v sobě léta skrývala. Na tomto místě se kdysi obchodovalo s masem ze sousedních městských jatek. Masná burza je perlou brněnského funkcionalismu. Dům byl postaven v roce 1927. Promítají se v něm myšlenky hnutí De Stijl, především v pojetí geometrie, užití pravých úhlů, jednoduchosti vertikálního a horizontálního vyjádření. V budově se promítá osobnostní růst architekta, v té době totiž vrcholilo „holandské období“ Bohuslava Fuchse.    ...a design ATAK se do Masné burzy nastěhoval v roce 2010 právě kvůli jejímu geniu loci.
Blog
Vybrané projekty studia design ATAK pro kalendář roku 2020
Jako každý rok jsme pro připravili výběr z několika průřezových projektů z roku 2019, které jsme uvrhli sadbou do tištěného kalendáře pro rok 2020. 
Blog
5 věcí které jsou při zařizování ložnice důležité, a na které si dát obrovský pozor
Přemýšlíte nad úspořádáním ložnice? Rekonstruujete ložnici a rádi byste rekonstrukci provedli pořádně? Poradíme vám, na kterých 5 věcí si při rozhodování o nové ložnici dát obrovský pozor. Prostě pšt faktorů, které jsou při zařizování ložnice klíčové a ovlivňují kvalitu relaxace.
Blog
Vybrané projekty studia design ATAK pro kalendář roku 2019
Připravili jsme pro vás video z projektů za rok 2018, které jsme zpracovali do tištěného kalendáře pro rok 2019. 
Blog