5 věcí které jsou při zařizování ložnice důležité, a na které si dát obrovský pozor

20. března 2020 | Autor: MILAN VRBÍK
5 věcí které jsou při zařizování ložnice důležité, a na které si dát obrovský pozor
Přemýšlíte nad úspořádáním ložnice?
Rekonstruujete ložnici a rádi byste rekonstrukci provedli pořádně?
Poradíme vám, na kterých 5 věcí si při rozhodování o nové ložnici dát obrovský pozor.
Prostě pšt faktorů, které jsou při zařizování ložnice klíčové a ovlivňují kvalitu relaxace.

1. Na velikosti záleží!

Nutné si uvědomit!  --->  Velikost postele = velikost plochy pro 8 hodinový pobyt ve spánku. Někde.


Loznice s posteli SAFFRON BEDS v prirodnich materialech, knihovnou a televizním panelem
Obr. Projekt ložnice s přírodní dýhou, vstupem do šatny, knihovnou a televizním panelem. Postel s dvouapůlmetrovou matrací je od společnosti Saffron Beds.

Historické ťulení

V historii nebylo nezvyklé, že se postele pro manželské páry dělaly běžně 140cm široké. Důvodem ani nebylo to, že by se páry k sobě chtěly více tulit, ale to, že na noc vyhasínala kamna a bylo v zimních měsících v ložnici mrazivé chladno. Takto mohli lidé sdílet alespoň svých půl kilowattu lidského tepla, které tělo v klidovém režimu vydává.

S příchodem ústředního topení se vše změnilo. A mění se dále s rostoucím blahobytem.

Ergonomické komfortní minimum pro spánek

Ještě před třiceti léty jsme se učili šířkový standard pro lůžkový nábytek 80cm. Tento rozměr vychází čistě z ergonimie, kdy se na 80cm pohodlně otočí průměrně 50cm široké lidské tělo. 

Dnes, tedy po třiceti letech se již s požadavkem na 80 cm setkáváme zřídka a jako standard se bere 90cm šířka ložní plochy. Menší rozměr (tedy 160cm dvoulůžko) navrhujeme pouze tam, kde spoříme prostor, nebo čistě u ložnic pro mladé páry. 

Většina dvoulůžek se dnes navrhují v minimální šíři 180cm. Není nezvyklé, že navrhujeme 200cm šířky postelí. 


Obr.: Projekt malé ložnice s menší postelí 160cm matrací. I Hästens umí vyrobit postel pro smart bydlení.

Aby palce u nohou nemrzly!

Co se týká délky lůžka, je standardní používat 200cm. Jsou na to tak i v současnosti dimenzovány mikro-ložničky developerských projektů, kde se spoří každý m2.

Pokud můžeme a máme prostor, doporučujeme navrhovat alespoň 210 a v luxusním případě 220 cm délky. Dovolují pak větší stlaní za hlavou, bohatější čalounění postelového čela, ale i zároveň u delších jedinců nenastává noční jev spojený se studenými palci u nohou.

Nevýhodou může být, že pro takové případy musíme nechat u našeho dodavatele vyrobit atypovou matraci, která je již s malým příplatkem.

Loznice do panskeho bytu
Obr.: Design ložnice pro velkého single chlapa se musí počítat i s atypovou postelí, která má matraci dlouhou třeba i 220cm. Takovou matraci musíme vždy nechat vyrobit na zakázku.

Ložnice s dřevěným obkladem a skleněnou šatnou
Obr.: Návrh ložnice s dřevěným obkladem a prosklenou šatnou. Velkorysý prostor nabízí, aby byla ložná plocha pro spáče také velkorysá. (s postelí Saffron beds)


2. Dejte pozor na uspořádání nábytku v ložnici

Uspořádání nábytku v ložnici vždy určuje jak ji budete používat. Již samotná stavební dispozice a příprava elektriky ji často předurčuje. Ne vždy se však potkáváme s ideální polohou postele vůči celému prostoru a musíme pak i pro její změnu provést drobné stavební úpravy nebo změnu elektroinstalace.

Developerské manýry

Častokrát se potkáme s tím, že developer počítá každý m2 a v důsledku nedbá na komfort uživatele. Někdy to vypadá tak, že spánek je vlastně něco co se musí “odtrpět” a tak někteří neřeší, jak se uživatelé do postele dostanou, hlavně že se postel do místnosti vejde.

Dobrý spánek = úspěšný den!

Dnešní doba je rychlá a náročná. Proto je kvalita spánku opravdu důležitá a je nezbyné, aby i prostor pro spánek byl kvalitní. Prostor, ve kterém zavíráme oči na osm hodin, a ve kterém po osmi hodinách opět oči otevíráme. Takový prostor nás má večer uklidňovat, ve spánku nabídnout kvalitní matrix a ráno pozitivně nabudit do nového dne. Nikoliv deprimovat a stresovat.

V ložnici by se v ideálním případě mělo nacházet minimum jiného nábytku. Běžně do ložnic navrhujeme kromě lůžka, také komodu na spodní prádlo, němého sluhu na denní svršky a nějaký odkládací systém k lůžku (noční stolky, police, knihovničky atp.) 

Luxusni loznice v makasaru s damskou toaletkou a knihovnou s TV panelem
Obr.: Často v ložnici navrhujeme kromě lůžka i knihovnu, vestavěnou skříň, dámskou toaletku, němého sluhu, křeslo na čtení, nebo odkládací lavici. Tak jako je v případě tomto designu ložnice a šatny s luxusní makasarovou dýhou.

A co je v ložnici již navíc?

Často se nám v ložnicích objevují i vestavné šatní skříně, televizní stěny a celostěnnové knihovny. Řekněme, že tyto prvky jsou již navíc a vyplývají z konkrétního životního stylu uživatele, nebo prostorových možností bytu či domu. Nicméně mezi odborníky panuje názor, že tyto věci již vytváří určitý smog a zasahují následně do kvality spánku.

Při uspořádání ložnice se musí respektovat ergonomická kriteria a například i denní rituály uživatelů, proto je vždy pro kvalitní řešení nutná vstupní konzultace, kde se tyto věci odhalí a proberou jednotlivě klady i zápory.

Loznice s kruhovou posteli a damskym budoarem
Obr.: Dámská ložnice s budoárem dohromady. Kruhová postel vyrobená na míru od design ATAK s atypickou kruhovou matrací. Vysoké stropy a šatní kout dodávají ložnici luxusní glanc.

Tmava prirodni loznice s posteli Hastens s bocni satni nikou
Obr.: Existuje-li možnost, pracujeme při návrzích s různými SMART řešeními. Zde je za postelí vymyšlený úložný prostor, který mimo jiné nabízí i řešení pro šatní niku.


3. Kvalitu spánku zásadně ovlivňuje kvalita matrace

“Řekni mi na čem spíš, a já ti povím, jak se vyspíš”

Molitanka je dávno OUT

Si samozřejmě pamatuji, jak jsme spávali za socíku. Tvrdá molitanka, nebo matrace, co měla široké kuželovité pružiny vzájemně spojené drátky. Naši rodiče a prarodiče na slaměných matracích to také vnímali úplně jinak.

Díky dostupnosti materiálům a technologiím jsme v kvalitě ložní plochy poskočili o obrovskou vzdálenost. Není problém mít již relativně za pár korun matraci s kompozitními materiály, přírodními materiály, řezané laserem, na CNC strojích, lepených nezávadnou chemií z osmi druhů přírodních materiálů a ty, které jsou vyráběny ručně, již patří mezi ty nejdražší.

Evoluce matrace

Proměna, kterou prošly matrace za posledních 30 let, nezaznamenala postel za poslední století. 

Dnes s vyjímkami platí, čím kvalitnější matrace, tím dražší matrace. Cena se nejčastěji odvíjí od množství zastoupení přírodních materiálů, kvality a počtu a hustoty pružin, kvality potahu a samozřejmě samotného rozměru matrace.

O kvalitě spánku a kvalitě matrací existuje celá spousta odborných článků a diskuzí. Tohle bychom zde neradi suplovali, každopádně vám popíšeme takový ten nejběžněji používaný střed a jeho extrémy, které našim zákazníkům rádi doporučujeme coby sázku na jistotu.

Ložnice v mladistvém stylu pro mladé manažery
Obr.: Životní styl často určuje priority při zařizování ložnice. Každý návrh ložnice respektuje individuální požadavky klientů, tak jako tomu bylo v případě tohoto designu. 

Co znamená dnes “zlatá střední cesta?”

Často se bavíme o matraci v cenové relaci od 10 do 20 tis. za matraci rozměru 90x200cm. Taková matrace má střed s pružinami v textilních taštičkách, které zajišťují individuální podporu a správnou deformaci. Tyto bývají v délce matrace různě rozloženy podle tuhosti a to tak, aby jednotlivé části těla podporovaly různou silou. V horních plochách se pak nachází vrstvy PUR pěny, nebo lepším případě latexu. U tvrdších matrací je pak konopná, nebo kokosová vrstva, pro roznesení váhy. Pak následuje povrchová vrstva z umělého polyuretanu, nebo přírodního latexu, která je již nějak tvarovaná pro příjemnější dolehnutí. Potah bývá již různě kombinován příměsemi stříbrných vláken, aloe vera nebo eucalyptus, které zajišťují antibakteriální prostředí, odpuzují roztoče a jsou příjemné pro holou pokožku.

A co děti? Na čem mají spát děti?!

Pro děti chceme vždy to nejlepší. Sami máme děti, a proto rádi doporučujeme, co máme sami doma odzkoušeno. Kvůli vývoji pohybového aparátu používáme střední tvrdost matrace nebo lehce tvrdší a často klademe důraz na užití přírodních materiálů. Celolatexové matrace s konopnou vrstvou bývají proto častou volbou. Horní materiály, stejně jako ty středové by měly být ideálně prodyšné a větrané.

Detska loznice a dětské matrace
Obr.: Pro děti chceme to nejlepší. Co doporučujeme, máme otestováno na vlastních dětech! (Tento projekt dětského pokojíku pro dvě sestry byl navržen do podkrovního prostoru přestavbou ze staré půdy a nábytek byl vyrobený kompletně na míru.)

Ekonomický kompromis, pokud potřebujeme ušetřit. Existuje kvalitní, ale levnější matrace?

To jsou matrace v cenovém rozpětí 2-4 tis./ks. Často kombinace různých tuhostí polyuretanových pěn, které jsou barevně od sebe odlišeny. Často, kvůli pohodlí, se do horních vrstev přidává tzv. líná pěna. Ta dodává matracím hedvábně měkký dojem v horní vrstvě. Líné pěny jsou však méně prodyšné a hodně hřejí. Proto zcela vůbec nedoporučujeme lidem, kteří jsou horkokrevní, nebo se při spánku trochu potí. 

Dětská ložnice do paneláku
Obr.: Neznamená, že pokud disponuji menším prostorem a rozpočtem, nemohu si dopřát kvalitu. I zde existují varianty ve skvělém poměru CENA x VÝKON. Tento dětský pokoj pro dvě děti byl navržen do paneláku. Nábytek byl vyrobný na zakázku tak, aby svou cenou odpvídal možnostem klientů.

Loznice v podkrovi
Obr.: Prosvětlená ložnice v podkroví s typově vyráběnou masívní dřevěnou postelí.

Když přemýšlíme: “…že místo nového auta, raději kvalitní spánek.”

Tzv. kontinentální postele s matracemi z koňských žíní. Často ručně vyráběné matrace, které jsou tvořeny několika vrstvami pařených koňských žíní vzájemně proložených ovčím rounem a vlnou na základu pružinové kostry. Napařené koňské žíně mají obrovskou výhodu v tom, že se chovají jako pružiny, jejich pružnost vydrží dlouhé desítky let a jako každý přírodní vlas umí přijímat značné množství vlhkosti. Matrace z kroucených žíní jsou proto velmi pohodlné a zároveň velmi prodyšné. Spánek na nich je jako spánek na obláčku a díky přirozeným hydrofilním vlastnostem koňské žíně se nikdy nemůže stát, že matraci zpotíte. 

Vzhledem k tomu, že se u takové postele již jedná o investici v řádu statisíců, doporučujeme každému, aby si vyžádal “rodný list” žíní, jakým způsobem byly získány. Někteří dodavatelé luxusních postelí totiž používají jateční žíně, které jsou sice levnější, ale časem začnou nepříjemně zapáchat. Stejně tak doporučujeme všem, kteří koupi takové postele zvažují, aby si ověřili kvalitu zázemí výroby, případně oslovili dodavatele s požadavkem, že se do výroby chcete podívat. I na českém trhu totiž existuje v tomto segmentu několik překupníků a neznámých značek bez historie. Kvalitní dodavatel vám totiž takovou možnost nabídne, nebo minimálně věrohodně odprezentuje její autentičnost a kvalitní historii.

design ATAK doporučuje coby seriózní výrobce luxusních postelí působících na českém trhu společnost  SAFFRON BEDS a společnost HÄSTENS.


Loznice s posteli SAFFRON Beds v prirodnich materialech knihovnou a TV panelem
Obr.: Ložnice s přírodními materiály, knihovnou, obkladovými panely, světelnými římsami a rampami a hlavně s luxusní postelí od společnosti Saffron Beds v šířce 250 cm.

4. Kvalita vzduchu v ložnici

Z počátku pro milovníky čísel:

1 člověk = 7 500 Nádechů a výdechů + 3 500 l vzduchu

Víš, kolikrát se nadechneš za minutu při klidovém dýchání? Je to asi 16krát. Při každém nádechu a výdechu se vymění asi 0,5l vzduchu.

Proto platí, že bychom měli mít při spánku dostatečný přísun čerstvého vzduchu a nespát v malých uzavřených prostorách. Je nezbytné, abychom si při spánku v malé ložnici ponechali pootevřené dveře, nebo okno na ventilaci. 

Lehká a svěží ložnice s kvalitním větráním
Obr.: Prosvětlená a provzdušněná svěží ložnice s mořskou tématikou.

Nebuďte zbytečně otráveni!
CO2 vyvětráte.

Pokud dýcháme stále dokola jeden vzduch, zvyšuje se v něm i koncentrace oxidu uhličitého a tím se snižuje stupeň odpočinku a regenerace buňěk našeho organismu. Vstaneme rozlámaní a málo odpočatí. Stejně tak je důležitá i relativní vlhkost vzduchu. Příliž suchý, nebo velmi vlhký vzduch není pro naše sliznice dýchacího ústrojí ideálním prostředím.

Už víte proč se tak dobře spí u babičky na chalupě? 

Babiččina ložnice u babičky na chalupě
Obr.: Ložnice u babičky na chalupě jsou vždycky nejlepší místo k dlouhému a nerušenému spánku na čerstvém vzduchu.


5. Druh a kvalita osvětlení

Nejen pyromani, ale my všichni rádi koukáme do ohně.

Totiž lidské oko a mozek se za mnoho tisíciletí od doby pravěku naučili, že světlo plápolajícího ohně uklidňuje a vyvolává v nás pocit bezpečí.

Naopak barvy slunečního svitu a blesků v nás vyvolávají vzrušení a spouští vyměšování aktivačních hormonů.

Prosvětlená ložnice umělým osvětlením s postelí s baldachýnem
Obr.: Prosvětlená ložnice v koloniálním stylu s mnoha světelnými scénami, které lze individuálně naprogramovat třeba i systémem řízení Loxone. V tomto případě se jednalo o možnost změny intenzit osvětlení a nastavování různých atmosfér v rámci různé denní doby, druhu činností a aktivit. Postel byla kompletně vyrobena na zakázku.

Teplá, která nepálí!

Proto do ložnice doporučujeme ke čtení a usínání používat do lampiček spíše světelné zdroje v teplých stupních bílé, které nás přirozeně uklidňují. 

V pohodě, ráno nás pak probudí již sluneční svit, který má v sobě zastoupené modré frekvence světla a ty nás skvěle nakopnou.

Prosluněná ložnice s květinami
Obr. Je přeci skvělé, když tě ráno vzbudí sluníčko a za oknem jde vidět rozkvetlá zelená álej! ...a nebo ne? :) 

Nejnovější příspěvky

Co kdyby to býval byl Bohuslav Fuchs věděl
Masná burza po 90ti letech naplno využívá svůj potenciál, který v sobě léta skrývala. Na tomto místě se kdysi obchodovalo s masem ze sousedních městských jatek. Masná burza je perlou brněnského funkcionalismu. Dům byl postaven v roce 1927. Promítají se v něm myšlenky hnutí De Stijl, především v pojetí geometrie, užití pravých úhlů, jednoduchosti vertikálního a horizontálního vyjádření. V budově se promítá osobnostní růst architekta, v té době totiž vrcholilo „holandské období“ Bohuslava Fuchse.    ...a design ATAK se do Masné burzy nastěhoval v roce 2010 právě kvůli jejímu geniu loci.
Blog
8 důležitých faktů o dveřích, které jste možná ještě nevěděli
Dveře jsou od pradávna nesporně důležitým prvkem našeho obydlí. Jejich primární funkce vždy plynula z potřeby vyhradit bezpečný prostor, nebo z potřeby vytvořit určitý předěl dvou naprosto odlišných funkčních zón interiéru. Účel dveří je po staletí stále stejný, tedy jen jejich konstrukce, funkce a vzhled se mění.
Blog
Vybrané projekty studia design ATAK pro kalendář roku 2020
Jako každý rok jsme pro připravili výběr z několika průřezových projektů z roku 2019, které jsme uvrhli sadbou do tištěného kalendáře pro rok 2020. 
Blog
Vybrané projekty studia design ATAK pro kalendář roku 2019
Připravili jsme pro vás video z projektů za rok 2018, které jsme zpracovali do tištěného kalendáře pro rok 2019. 
Blog